Tre Kronor utslagna av Slovakien i kvartsfinalen i de pågående OS-tävlingarna i Vancouver. Trist, förstås, för alla oss svenskar. Men vill ändå ta några rader för att reflektera över denna match.

Först vill jag säga att jag är inte riktigt nöjd med Bengt-Åkes insats. Precis som Micke Renberg är inne på så fick bröderna Sedin bara spela 8 minuter i de två första perioderna, och det är nog alltför lite. Det är trots allt tränarens uppgift att se till att rätt gubbar lirar, så här tycker jag inte Bengt-Åke kan skylla ifrån sig med att "de fick fler byten" eller liknande. Han måste ha bättre koll helt enkelt, och driva en mer aktiv coachning.

">

perlun.eu.org · Om bloggen · Select language / Välj språk

Tyvärr, Tre Kronor... Inget OS-guld den här gången

Som ni säkert redan hört vid det här laget blev Tre Kronor utslagna av Slovakien i kvartsfinalen i de pågående OS-tävlingarna i Vancouver. Trist, förstås, för alla oss svenskar. Men vill ändå ta några rader för att reflektera över denna match.

Först vill jag säga att jag är inte riktigt nöjd med Bengt-Åkes insats. Precis som Micke Renberg är inne på så fick bröderna Sedin bara spela 8 minuter i de två första perioderna, och det är nog alltför lite. Det är trots allt tränarens uppgift att se till att rätt gubbar lirar, så här tycker jag inte Bengt-Åke kan skylla ifrån sig med att "de fick fler byten" eller liknande. Han måste ha bättre koll helt enkelt, och driva en mer aktiv coachning.

Sedan så är det en annan sak som är lite intressant... Det är matchen mot Vitryssland från 2002. En finlandssvensk kollega tipsade mig om den här artikeln. Svenska medier gav Sverige segern redan på förhand, och så gick det som det gick... ungefär likadant som nu: man blev alltför självsäkra, vilket tyvärr brukar straffa sig.

Men låt oss nu jämföra just Vitrysslands-matchen från 2002. Det finns nämligen skrämmande stora likheter:

Det är nog som Kaj Kunnas sa: ett lag har inte vunnit OS utan att förlora en match sedan 1984, och då var det Sovjetunionen som gjorde det. Låt oss nu inse att vi är inte riktigt i samma nivå som Sovjetunionen en gång var inom ishockey... :-)

Vi ses i Sochi 2014. Hoppas på guld den gången! Det är nämligen så att sedan OS 1992 har Sverige spelat så här:

  1. 1992 (Albertville). Utslagna i kvartsfinalen av Tjeckoslovakien (som det hette på den tiden).
  2. 1994 (Lillehammer). Guld, efter den spektaktulära dragningen av Foppa.
  3. 1998 (Nagano). Utslagna i kvartsfinalen av Finland.
  4. 2002 (Salt Lake City). Utslagna i kvartsfinalen av Vitryssland.
  5. 2006 (Turin). Guld, efter finalmatch mot Finland. Nicklas Lidström gjorde det avgörande målet.
  6. 2010 (Vancouver). Utslagna i kvartsfinalen av Slovakien.

Ser ni mönstret? Det verkar som att antingen blir vi utslagna i kvartsfinalen eller så vinner vi guld! :-) Hoppas på "tredje gången gilt" i Sochi.