perlun.eu.org · Om bloggen · Select language / Välj språk

Tio år i Finland

I dag är det exakt tio år sedan jag och min familj flyttade till Finland. I det här blogginlägget berättar jag lite om mina tankar kring det och hur jag upplevt dessa år - både positiva och negativa upplevelser.

Tio år är en ganska lång tid. För att sätta lite perspektiv på det: när vi flyttade till Finland och Vasa-trakten från Umeå i juli 2008 så var våra barn 1 och 3 år gamla. Om några veckor så börjar den ena årskurs 7 (alltså högstadiet) och den andra årskurs 6. Det känns som att ganska lång tid har förflutit i deras liv sedan vi flyttade, den där sommardagen för tio år sedan...

(Jag använder ordet "Vasa" lite slarvigt i texten nedan, i bemärkelsen just "Vasa-trakten". På samma sätt kan jag säga att jag är uppvuxen i "Uppsala" fast det rent bokstavligt är Knivsta jag växt upp i. Detta görs som en språklig förenkling, eftersom det både är lättare att förstå och relatera till för mina läsare från Sverige, och för att "Vasa" blir kortare och enklare än att skriva "Korsholm", "Vasa", "Vasa-trakten" om vartannat)

2008 - flytten

Lastbilen som skulle ta vårt bohag till Vasa

Lastbilen som tog vårt bohag till Vasa

Att flytta till Finland var ett rätt stort projekt, även fast det rent geografiskt inte är så otroligt långt mellan Vasa och Umeå. Men det blir ju per automatik lite svårare när det är ett hav emellan... Man kan inte så enkelt åka tillbaka en extra vända om man inte får med allt i den överfulla flyttbilen. Allt måste med i det där flyttlasset, på en enda gång.

Vi hade lyckligtvis släktingar med ett bra kontaktnät och lastbilskörkort, så vi hade möjlighet att låna lastbilen på bilden ovan för att frakta alla våra möbler och allt vårt övriga bohag på färjan till Finland (som syns på bilden nedan). Det var en stor hjälp; jag vet inte riktigt hur vi hade gjort annars. Vi fick även bra hjälp av våra släktingar; flera personer från våra respektive familjer var med och hjälpte till med flytten, samt även några av våra vänner. Tack till er alla som var med!

Lastbilen kör ombord på båten

Lastbilen backar in på färjan från Umeå till Finland

Soligt och vackert väder på båten

Soligt och vackert väder på båten

Jag minns tyvärr inte så många detaljer om vädret just den där dagen; förmodligen fanns det alldeles för mycket andra saker att tänka på. Men det verkar ha varit och soligt och vackert väder åtminstone, och att döma av bilderna från hur våra barn och vi själva var klädda så tror jag att det var "varmt, men inte som sommaren 2018". :smiley:

På väg genom Vasa

På väg genom Vasa

På bilden ovan har vi kört av båten och är på väg till vår nya lägenhet. Spännande!

Framme vid vår lägenhet

Framme vid vår lägenhet

Här är huset som vi skulle bo i. Det var lite trångt att köra in med lastbilen, som ni ser.

Att bo och leva i Finland vs. Sverige

Att bo och leva i Finland var rätt annorlunda än i Sverige, kanske mer annorlunda än jag var beredd på. Inledningsvis bodde vi i hyreshuset i Smedsby som syns på bilden ovan, en trappa upp. Det var en ganska tydlig försämring från att ha bott i en "radhusliknande" lägenhet i Umeå, på bottenvåningen. Bara en sådan sak som att skicka ut barnen att leka i "trädgården" var betydligt mer omständligt eftersom utgången från huset var på "fel" sida (lekplatsen var på "baksidan" från ingången sett). Men, lyckligtvis hittade vi ett radhus som vi flyttade till ganska snart i Solf, och i förlängningen byggde vi vårt eget hus i Solf ungefär ett år efter att vi anlände till Finland.

Hur trivdes jag då i Finland? Faktum är att jag trivdes ganska bra i början, ungefär det första året. Men sedan började det bli jobbigare. Kanske hade det delvis att göra med att jobbet kändes otillfredsställande också, jag vet inte; har tyvärr inga dagboksanteckningar från den här tiden att gå tillbaka till. Men jag började bli extremt negativ till Finland och det kändes (ursäkta uttrycket) som ett riktigt "skitland". Några av de saker jag störde mig på var dessa:


Sedan så var det ju det här med maten... Vi hade oturen att köpa varsin kebabtallrik på den lilla Mamma Mia-pizzerian i Smedsby centrum, under tiden vi fortfarande bodde där. Den maten var verkligen inte speciellt god. Går inte på något sätt att jämföra med en bra, svensk kebab (t.ex. Mariannes kebab eller Jalla i Uppsala). Flytten till Umeå (från Uppsala) hade inneburit ett steg nedåt i "kebab-hänseende", och flytten till Vasa kändes som ett ytterligare steg i fel riktning, utifrån vår än så länge ganska begränsade erfarenhet.

Jag saknade också saker i affärerna. Frysta hamburgare var omöjliga att få tag på; det fanns kylda hamburgare men då var det en en-pack med bröd, dressing etc. och en biff som ofta hade väldig låg kötthalt jämfört med en "riktig" hamburgare. Vanlig matlagningsyoghurt existerade inte ens! Man höll på att bli galen och jag funderade många, många gånger på varför vi egentligen hade valt att flytta till detta land...

Det intressanta är dock, att sådär tänker jag inte längre. Någon gång där omkring 2011 kanske, så började det vända. Från att ha känt att "suck att jag behöver åka till det där eländiga fabriksområdet igen" (syftande på Finlayson-fabriksområdet på Wolffskavägen, direkt efter bron över till Brändö) när jag åkte i bilen på väg till jobbet så började jag se saker och ting ur ett mer positivt perspektiv.

Så här i efterhand så konstaterar jag att jag tror att under dessa år så har både jag och Finland förändrats. Flera av mina "pain points" som jag upplevde med att bo i Finland och Vasa existerar inte längre, och de som finns kvar har jag lärt mig att leva med. Jag har också vid några tillfällen besökt riktigt trevliga restauranger i Finland, och eftersom jag belyste ganska negativa upplevelser ovan så kommer det en genomgång av några bra matställen också lite längre ner i texten.

Lite kul erfarenheter från de senaste tio åren

Sju saker som skiljer sig mellan Sverige och Finland

Sex särskilda stunder jag minns från Finland

Tio bra restauranger i Finland

(Utan individuell rangordning. Alla på listan är värda minst ett besök under tio års tid. :wink:)

Några tips för dig som funderar på att flytta utomlands

Dessa tips önskar jag att jag hade fått när jag själv flyttade, och att jag hade varit klok nog att i så fall ta till mig dem (vilket inte alls är självklart eftersom jag är en mycket envis person, som ofta behöver få erfara saker själv för att ta dem på allvar.)

Det var allt för denna gång. Jag tycker personligen att dessa tio år "utomlands" har berikat mitt liv, och jag skulle inte vilja vara utan dem - även fast de tidvis varit sjukt jobbiga. Jag stänger inte dörren för att någon gång framöver flytta hem till Sverige, eller att flytta vidare ut till något annat land heller för den delen, men just nu så stannar jag i Finland under överskådlig tid.

Heja :finland:! Heja :sweden:! :smiley: